L’olfacte dels coloms missatgers



La propera vegada que estigueu constipats, alegreu-vos de no ser un colom missatger que ha de dur ordres importants a un front de batalla.

Respirar pels dos orificis nasals, especialment el dret, és essencial per la famosa capacitat d’aquests ocells per tornar a casa, segons explicaven científics ahir a la revista Journal of Experimental Biology. Els investigadors van col·locar dispositius GPS en un grup de coloms missatgers, van posar-los un tap en l’orifici nasal dret o en l’esquerra, i els van deixar anar a 25 milles de casa seva a Pisa, a Itàlia.

Els coloms amb l’orifici nasal esquerra tapat van tenir més problemes navegant que els que tenien el nas lliure, però van acabar arribant a casa. Els ocells amb l’orifici nasal dret tapat també van saber tornar, però van aturar-se més sovint i van fer més volta que els altres. Els investigadors creuen que això es va donar perquè necessitaven temps per captar més olors i construir un mapa basat en les olors i el vent. I el descobriment que l’orifici dret és millor a l’hora d’olorar suggereix que els hemisferis dret i esquerra dels cervells d’ocells tenen funcions diferents.

Ho trobareu a Science Now.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Las más caras máscaras de Mas, de rebajas

Kázaros y cátaros: La historia oculta por las tres religiones del libro

Opus, Pujol, Molins López-Rodó, Millet...

La Solución Final: ¿Verdes o nazis?

Millet 1972: Pujol, Banca y Renta Catalana, BCI...

Las cristianas mentiras sobre la rebelión de los moriscos de las Alpujarras

Druidas, bardos y el alfabeto de los árboles

La pasión, muerte y renacimiento de Attis

Glosario de los dioses latinos: Faba-Mysteriarches

Los tres reyes, los magos y el libro de Set