ICV-EUIA a Parlón: "Hay que cambiar el proyecto"

Intervenció Grup Municipal ICV-EUIA.

Ple 17 de novembre de 2009.

Santa Coloma de Gramenet

Bona tarda a tothom. En primer lloc, volem enviar una salutació als ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma que no han pogut entrar perquè aquesta sala és petita i està plena de convidats . Davant l’expectació generada, el grup d’ICV-EUIA va demanar habilitar més espais, la retransmissió en directe per la ràdio municipal, per internet i instal.lar una pantala gegant a la plaça de la Vila, perquè tothom pugués seguir millor aquest Ple.

Aquest any 2009 celebrem a l’estat Espanyol els 30 anys d’ajuntaments democràtics. Justament, és en aquest any, que Catalunya ha patit l’escàndol més gran de la democràcia i aquest escàndol té ara i avui el seu centre a Santa Coloma de Gramenet. La nostra ciutat no es mereixia això.

Moltes han estat les imatges, les reaccions, els comentaris i les notícies que han envoltat el cas Pretoria. Sentíem fa uns dies que les imatges dels detinguts eren un atac a Catalunya. Nosaltres volem dir que el que veritablement fa mal a Catalunya i a Santa Coloma és que polítics i empresaris sense escrúpols, utilitzin el seu poder per saltar-se la llei i aprofitar-se de tots nosaltres.

Deixem que la llei actuï, que ho faci a fons, de forma ràpida i amb contundència. No es pot obrir la porta a la sospita generalitzada. Ni tots els corruptes del món podran tacar la dignitat, la dedicació i la vocació dels homes i dones que fem política dintre i fora de les institucions. Som servidors públics, una premisa que un dia van oblidar els imputats del cas Pretoria.

Recordant les paraules del professor Subirats “La democràcia necessita contrademocràcia ciutadana per poder guanyar la batalla de la corrupció, ja que, si no, els escàndols acaben portant perills de populisme i demagògia, com passa en aquests moments en alguns països d’Europa”. I nosaltres afegim que en política no tot s’hi val, ni per esgarrapar un grapat de vots ni per guanyar poder.

El escándalo de corrupción del caso Pretoria ha hecho además visibles las debilidades de este gobierno municipal. Tal ha sido el caos de las tres últimas semanas que los grupos de la oposición pidieron un pleno extraordinario para aclarar que está pasando.

Este pleno extraordinario se celebrará el próximo lunes a las 7 de la tarde y podremos abordar con mayor profundidad lo que significa este desastre político y empezar a poner luces donde ahora sólo hay sombras.

También hemos pedido este pleno porque es hora de que la ciudadanía sea escuchada y exprese lo que piensa. Nos hubiera gustado que fuese hoy el día en que pudieran intervenir pero la ley no lo permite. Quedamos emplazados, pues, a hacerlo el próximo lunes en esta misma sala.

Pero señoras y señores del gobierno municipal, mientras la dirección nacional de su partido actuó de forma contundente, suspendiendo de militancia a los tres imputados de Santa Coloma, ustedes mantienen aún a día de hoy, a uno de los imputados, el director de Servicios y Gerente de este ayuntamiento como máximo responsable municipal. ¿Por qué?

Mientras el gobierno de la Generalitat adopta medidas contra la corrupción y por la transparencia, ustedes no han sido capaces de dar información clara y precisa de qué sucede y donde estamos. Con una hoja informativa que anuncia lo que no existe y esconde lo que hay.

Mientras el resto de administraciones y ciudades aclaran su situación, aquí en lugar de defender a la institución y a sus trabajadores y trabajadoras, ustedes nos han hecho saber a través de la prensa que el tal Luigi era un habitual de nuestra alcaldía, que el alcalde se había vuelto prepotente y que llevaba personalmente proyectos urbanísticos. ¿Entonces que hacían ustedes?

Ustedes gobiernan con mayoría absoluta y en solitario, si ustedes dirigen y controlan todo el ayuntamiento, sus empresas y organismos autónomos, ¿Cómo es posible que a mitad de mandato estemos inmersos en este descontrol?

Avui vostè ha estat escollida nova alcaldessa, però és una alcaldessa que arrenca amb el llegat de Bartomeu Muñoz. El llegat de Muñoz és a tot arreu, impregna les formes de funcionar, l’organigrama, els projectes, el disseny de la ciutat.

Com deia públicament una regidora d’aquest govern municipal, Bartomeu Muñoz, era el líder i inspirador del seu projecte, doncs bé el lideratge i el projecte que sustentaven el seu govern dormen a la presó de Soto del Real, imputats per delictes de corrupció. És l’hora de canviar no solament el lideratge sinó també el projecte.

Santa Coloma ha patit la voracitat constructora i especuladora del franquisme, per això la gent és molt sensible a l’urbanisme que es fa a la nostra ciutat. El model que tots vostès han defensat amb Bartomeu Muñoz al capdavant, sovint xoca amb el conjunt de la societat civil i ara, a més, està sota sospita. Per això, en el terreny urbanístic li demanem un canvi de model.

D’entrada: aturi el PERI de la zona Nord, el PERI de Singuerlín, que triplica el nombre d’habitatges a edificar respecte de l’anterior.

Aturi l’ARE de Safarejos, un ARE que va intentar imposar aquest govern municipal sense informar al barri.

Recuperem l’acord sobre Can Zam. Vostès el van trencar i són els responsables de que Santa Coloma tingui la instal·lació d’atletisme no reglamentària més cara de l’estat Espanyol.

Construïm entre totes i tots un veritable pla estratègic que digui quins són els límits i l’horitzó d’aquesta ciutat, definim plegats la Santa Coloma que volem. Nosaltres creiem en la ciutat i la ciutat és plural. Aquesta ciutat no es pot governar sense la participació de la seva gent.

Toca revisar els projectes i completar les dues auditories que hem demanat des de l’oposició per saber que s’ha fet malament i fins on arriba el mal d’aquesta trama de corrupció. I amb la informació a la mà, depurar les responsabilitats que corresponguin.

El govern de Santa Coloma s’associa avui a la corrupció, per tant vostès han de respondre amb la màxima fermesa i contundència, cal que facin un exercici de radicalitat democràtica i de transparència sense precedents.

ICV-EUiA proposa a la resta de forces polítiques i socials fer un pacte polític i ciutadà per la transparència i la participació, que inclogui entre d’altres mesures:

  1. Una auditoria externa de tot l’Ajuntament. Perquè davant els dubtes que s’han obert a l’entorn de l’actuació municipal, cal actuar amb fermesa i contundència.
  2. Sotmetre a votació popular dels veïns i veïnes de la nostra ciutat el gruix dels projectes urbanístics amb les diferents propostes: Democràcia participativa.
  3. Un paquet de mesures sobre transparència i control en l’àmbit municipal que inclogui la creació de la comissió informativa ciutadana perquè tothom conegui els punts de l’ordre del dia del ple municipal. Que la ciutadania i les entitats puguin saber que fan els que governen.
  4. Reformar els reglaments de participació ciutadana i el caducat ROM que regula el funcionament del ple municipal, per garantir els drets que tenim els grups de l’oposició i la ciutadana en el control de l’acció de govern.
  5. Aconseguir que en el proper informe de Transparència Internacional, ocupem el primer lloc. No serveix un aprovat, Catalunya i Santa Coloma necessiten l’excel·lència en matèria de transparència i participació.
  6. Activar els Consells de Barri dotant-los de recursos i capacitat de decisió. Obrir els Consells Sectorials a tots els grups municipals i a la societat civil. Donem-li pes al Consell de Ciutat. Empoderament de la societat civil.
  7. Obligar a totes les empreses municipals a seguir els mateixos sistemes de control públic de l’Ajuntament.
  8. Dotar als serveis d’Intervenció i Secretaria de més recursos perquè puguin exercir amb més garanties el seu paper de control financer i legal.
  9. Escolti al Defensor del Ciutadà i faci cas de les seves recomanacions.
  10. Que els mitjans d’informació públics siguin una veritable eina al servei de la ciutadania, que informin amb rigor i reflexin la pluralitat de la ciutat.

Sra. Alcaldessa, l’Ajuntament ha de guanyar en transparència perquè sinó estarà permanentment exposat a actuacions irregulars. Hem de convertir Santa Coloma en un exemple, en un model a seguir en transparència i participació ciutadana. Aquest ha de ser un objectiu prioritari del seu mandat.

Però Sra. Alcaldessa li recordem que a la ciutat hi ha altres problemes: l’índex d’atur creix i s’acosta al 20% i les necessitats socials són cada cop més dramàtiques. ICV-EUiA va demanar fa mesos la constitució la Taula Local contra la Crisi. És hora de que escoltin i acceptin propostes de la resta de forces polítiques, sindicals, econòmiques, educatives i socials. Obrint-se, dialoguin. I ara, amb més motiu, perquè caldrà saber com afectarà aquest escàndol municipal a les respostes que l’administració ha de garantir davant l’altra crisi, la econòmica.

Des d’ICV-EUiA defensàvem que Santa Coloma necessitava un canvi, un canvi de debò en les polítiques urbanístiques, en la manera d’afrontar la crisi i en les maneres de fer d’aquest govern i del que ha estat fins avui el seu Alcalde. Després de la intervenció judicial el canvi es fa urgent, imprescindible, innegociable.

Senyora Alcaldessa, trenqui amb aquesta dinàmica, faci un canvi de debò, un gir de 180 graus que permeti recuperar la confiança en la institució i en el govern municipal, tan devaluat per les seves pròpies actuacions.

Senyora Alcaldessa: Santa Coloma no necessita recuperar la seva dignitat senzillament perquè no l’ha perdut mai. Són vostès i, només vostès, en tot cas, els que l’hauran perdut.

El Grup Municipal d’ICV-EUIA avui no ha votat l’elecció de l’Alcaldessa. I ho hem fet com a posicionament crític davant tots els esdeveniments que han succeït darrerament en aquest Ajuntament.

Entenem que l’actual equip de govern no té cap candidat o candidata que pugui comptar amb la nostra confiança perquè nosaltres, com la resta de la ciutadania, hem perdut la confiança en aquest govern i recuperar-la és tot un procés llarg i feixuc que ha de fer qui ha provocat la situació actual.

Nosaltres, com a oposició, estarem amatents a qualsevol conducta que es pugui desviar del camí legítim, transparent i participatiu que mereix Santa Coloma. Continuarem estant a peu de carrer, amb les associacions, les entitats i els diferents col·lectius que treballen per fer de la ciutat un espai on tothom pugui dir la seva i sigui escoltat.

Esperem que l’estil prepotent que ha caracteritzat el govern de Bartomeu Muñoz sigui una de les primeres coses que s’eradiquin en aquest futur que avui comença.

La lliçó ha estat molt dura. Esperem que el grup socialista l’hagi après i apliqui les mesures necessàries perquè no es torni a repetir.

Gràcies.

Santa Coloma de Gramenet, 17 de novembre de 2009.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Las más caras máscaras de Mas, de rebajas

Kázaros y cátaros: La historia oculta por las tres religiones del libro

Opus, Pujol, Molins López-Rodó, Millet...

La Solución Final: ¿Verdes o nazis?

Millet 1972: Pujol, Banca y Renta Catalana, BCI...

Las cristianas mentiras sobre la rebelión de los moriscos de las Alpujarras

Druidas, bardos y el alfabeto de los árboles

La pasión, muerte y renacimiento de Attis

Glosario de los dioses latinos: Faba-Mysteriarches

Los tres reyes, los magos y el libro de Set